Zawsze chcemy tego, co najlepsze dla naszych zwierząt. Ale jeśli chodzi o zalecenia żywieniowe, trudno jest jednoznacznie je określić dla wszystkich ras. Na każde zwierzę trzeba spojrzeć bardzo indywidualnie, biorąc pod uwagę jego wiek, rasę i aktywność. European Pet Food Industry Federation (FEDIAF) opracowało standardy produkcji karm i przysmaków (Pet Food), który określa dobre praktyki produkcyjne karmy dla zwierząt domowych. Głównym celem FEDIAF jest ochrona życia i zdrowia zwierząt poprzez zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa składników, które używane są do ich produkcji. Żywienie jest niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia psów i kotów. Dlatego ważne jest, aby skład i ilość składników odżywczych karmy dla zwierząt domowych odpowiadały specyficznym potrzebom psów i kotów w różnych etapach życia. Dlatego FEDIAF, stowarzyszenie europejskiego przemysłu karmy dla zwierząt domowych, udostępnia wytyczne dotyczące pełnoporcjowej i uzupełniającej paszy dla kotów i psów. Zalecenia dotyczące poziomów składników odżywczych są regularnie przeglądane i dostosowywane w ścisłej współpracy z niezależnymi specjalistami.
Czym dokładnie zajmuje się FEDIAF?
FEDIAF to europejska organizacja zrzeszająca branżę karm dla zwierząt domowych, której celem jest zapewnienie dobrostanu zwierząt domowych. FEDIAF przygotował wytyczne dotyczące karmy pełnoporcjowej i uzupełniającej dla kotów i psów w oparciu o aktualne ustalenia naukowe. Przede wszystkim FEDIAF zajmuje się składem karmy oraz określa około 40 składników odżywczych i ich optymalną zawartość w pełnoporcjowej karmie dla psów i kotów. FEDIAF pracuje również nad koncepcją „energii metabolicznej”, tj. energii, którą zwierzę może przetworzyć z karmy. Termin ten w skrócie obejmuje stosunek powierzchni ciała do masy ciała. Małe psy mają proporcjonalnie wyższą masę metaboliczną niż duże psy. Zapotrzebowanie energetyczne w kaloriach dla psów obliczane jest w zależności od poziomu aktywności i wieku. Podobnie w przypadku kotów zapotrzebowanie energetyczne w kaloriach zależy od ich aktywności. W ten sposób można obliczyć ilość kalorii potrzebnych zwierzakowi. Każde źródło białka i co za tym idzie każda odmiana ma inną wartość kalorii na 100 g, gdyż np. indyk ma inną wartość niż dziczyzna. Wartości te znajdziesz na etykiecie, podobnie jak zalecenia żywieniowe, obliczone na podstawie informacji o minimalnej energii według FEDIAF.
Do wzrostu szczeniąt i kociąt należy podchodzić bardzo indywidualnie. Pierwszy rok życia jest kluczowy, a wymagania żywieniowe w fazach wzrostu znacznie się różnią. Wszystkie potrzebne informacje należy omówić ze swoim lekarzem weterynarii, dietetykiem lub doradcą żywieniowym.
Jakie są standardy FEDIAF?
Standardy FEDIAF zostały stworzone w celu uregulowania produkcji karmy dla zwierząt domowych w Europie. FEDIAF jest organizacją zrzeszającą krajowe stowarzyszenia branży karmy dla zwierząt domowych w Europie i reprezentuje około 90% europejskiego przemysłu karmy dla psów i kotów. Standardy FEDIAF określają normę dotyczącą składu karm i innych dodatków w postaci przysmaków dla psów i kotów, obejmującą wymaganą ilość białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów. Zawiera także szczegółowe wytyczne dla różnych grup wiekowych, ras i stylu życia psów i kotów.
Wytyczne FEDIAF są regularnie przeglądane i aktualizowane, aby mieć pewność, że odzwierciedlają aktualne badania naukowe i spełniają potrzeby zwierząt domowych. Jest to ważne źródło informacji dla właścicieli, lekarzy weterynarii i producentów karm, oraz zapewnienie, że karma dla zwierząt domowych zapewnia zrównoważone i zdrowe odżywianie. Karmienie zwierząt domowych karmą spełniającą wszelkie normy bezpieczeństwa jest ważnym celem europejskiego przemysłu karm dla zwierząt domowych. Stowarzyszenie FEDIAF opracowało wytyczne dotyczące bezpiecznej produkcji karmy dla zwierząt domowych. Dokument ma być praktycznym narzędziem dla producentów karm i wspierać ich w budowaniu rzetelnego zarządzania jakością oraz spełnianiu wymagań prawnych w zakresie bezpieczeństwa i higieny.
Konsumenci są informowani o karmie dla zwierząt domowych na różne sposoby, na przykład poprzez informacje i etykiety na opakowaniach produktów, ale także poprzez broszury, strony internetowe, reklamy itp. FEDIAF opracowało kodeks dobrego etykietowania karmy dla zwierząt domowych, co ma na celu promowanie ujednolicenia etykiet w całej Unii Europejskiej.
Proces produkcji karm uzupełniających i przysmaków
Przysmaki dla psów i kotów występują w wielu różnych formach. Na terenie Unii Europejskiej większość z nich określana jest jako „karma uzupełniająca”, ponieważ stanowi jedynie dodatek do zbilansowanej i kompletnej diety zwierzęcia. Tego typu pokarm może stanowić jedynie niewielki odsetek dziennego zapotrzebowania kalorycznego u psa czy kota. Zalecenia dawkowania niektórych organizacji (FEDIAF) oraz producentów karm sugerują podawanie nie więcej niż 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Istnieje kilka metod produkcji karm uzupełniających i przysmaków dla psów i kotów, do najczęściej spotykanych należą:
- Ekstruzja – tutaj surowce są najpierw dokładnie mieszane, tworząc tzw. ciasto. Składać się ono z mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz suchych surowców, takich jak mąka pszenna czy skrobia ziemniaczana. W procesie produkcji powstają przekąski w formie np. pasków. Receptura może być również oparta na takich surowcach jak mąka ryżowa i skrobia pszenna, co w efekcie daje produkt lekko elastyczny i nadający się do żucia. Doskonale sprawdza się w produktach przeznaczonych do higieny jamy ustnej zwierząt.
- Wypiekanie biszkoptów – podstawowym surowcem jest zazwyczaj mąka pszenna, z dodatkiem witamin, aromatów, wody oraz konserwantów, co pozwala uformować miękkie ciasto. Z ciasta wycina się odpowiednie kształty i wielkości biszkoptów, a następnie wypieka w piekarniku.
- Formowanie wtryskowe – w tym przypadku surowce zostają zmieszane i następnie wtryskiwane do specjalnej formy. Po schłodzeniu gotowe przekąski wyciąga się z formy. Stosowane formy nadają odpowiedni kształt i wielkość.
Każdy producent ma dużą dowolność w opracowywaniu własnych receptur, jednak wszyscy podlegają przepisom regulującym kwestie bezpieczeństwa i jakości ich produktów. Odpowiedzialny producent karmy bardzo poważnie podchodzi do bezpieczeństwa i jakości, oraz nierzadko ustala własne dodatkowe procedury i standardy dotyczące zarówno surowców, jak i produktów gotowych. Odpowiedzialny producent karmy może również dobrowolnie wnioskować o audyty zewnętrzne i uzyskanie dodatkowych certyfikatów takich, jak ISO 9001: 2008 oraz ISO 14000 przyznawanych przez niezależne instytucje ( https://www.iso. org/home.html ). Szczegółowe informacje na temat standardów bezpieczeństwa i jakości dotyczących konkretnych karm powinien udzielić producent.