Białko, czyli jeden z głównych składników odżywczych pozyskiwanych z pożywienia jest elementem budulcowym komórek i kości w organizmie psa. Złożone jest ono z aminokwasów, które wchodzą w skład DNA oraz odpowiadają za stabilizację gospodarki hormonalnej w całym ciele. Białka transportują różnego rodzaju substancje wewnątrz organizmu, oprócz tego odpowiadając za reakcje enzymatyczne, strukturalne i obronne. Pełnią niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego naszego czworonoga – są niezbędne do produkcji przeciwciał i innych cząsteczek, które pomagają zwalczać różnego rodzaju infekcje czy choroby.

 

Dieta 

Organizmy ssaków czerpią energię i substancje odżywcze z pokarmu, jaki przyjmują. Z tego względu, jako opiekunowie psich przyjaciół musimy szczególną uwagę poświęcić diecie naszego zwierzaka. W różnych etapach rozwoju i dorastania pies będzie potrzebował zróżnicowanych ilości składników odżywczych, minerałów i witamin. Bardzo ważne jest zauważenie zmieniających się potrzeb naszego czworonoga i odpowiednie przystosowanie do nich diety. 

Nie musimy oczywiście rezygnować ze wszystkiego, czym do tej pory zajadał się nasz psi przyjaciel – możemy dostarczać potrzebne mu składniki za pomocą różnego rodzaju smaczków czy przekąsek albo, gdy zajdzie taka potrzeba, stopniowo zaznajamiać pupila z nową karmą. Musimy również liczyć się z często wybrednym gustem naszych psiaków – one również posiadają swoje ulubione mieszanki i przysmaki, więc mogą nie zgodzić się na każdą proponowaną przez nas zmianę menu.

 

Skąd pozyskać białko?

Proteiny w diecie naszego czworonożnego przyjaciela powinny pochodzić głównie ze źródeł zwierzęcych, takich jak mięso, ryby, czy jaja, ponieważ białka te zawierają aminokwasy egzogenne, które nie są w stanie być wytworzone samodzielnie przez psi organizm i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Jest to spowodowane również tym, że nasze psiaki, mimo roztaczanej przez siebie aury aniołków, w dalszym ciągu są drapieżnikami, a na ich posiłki składały się w przeszłości głównie inne zwierzęta.

Oprócz białek absorbowanych z samego mięsa, warto w psiej diecie jednak uwzględnić także proteiny pozyskiwane z innych produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślin. Białka pochodzące z łososia i innych ryb są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na stan zdrowia skóry, sierści i układu sercowo-naczyniowego. Te z ryżu, grochu i serwatki pomagają w budowie i naprawie tkanki mięśniowej oraz wzmacniają układ odpornościowy. Białka z kiełków pszenicy są bogate w aminokwasy i antyoksydanty, które również wspierają odporność psiaka i chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Bardzo potrzebne naszemu pupilowi są również białka egzogenne, których sam nie potrafi sobie wytworzyć, a których dobrym źródłem są kurze jaja.

 

Jakich białek lepiej unikać?

Żołądki różnych ssaków różnią się od siebie budową i przystosowane są do trawienia nieco innych związków odżywczych. Pies ze względu na wyższą kwasowość w swoim układzie trawiącym potrafi sprostać większym wyzwaniom jedzeniowym niż człowiek, nie oznacza to jednak, że powinno się te zdolności wypróbowywać. Jako właściciele czworonogów musimy być świadomi tego, co dla naszych podopiecznych jest nie tylko najlepsze, ale i skutecznie wpływa na ich florę bakteryjną i wspiera układ trawienny. 

Białka, do których przetwarzania pies nie został przystosowany pochodzą między innymi z soi, kukurydzy czy glutenu. Składniki te są trudne do strawienia przez naszego czworonoga, a w niektórych przypadkach mogą wywołać alergię albo nadwrażliwość pokarmową. Jeśli nie możemy całkowicie wykluczyć ich z diety pupila, zadbajmy chociaż o ograniczenie ilości problematycznych składników.

 

Jakie białka dla „wyjątkowych” psów?

Za „wyjątkowe” uważane są w tym wypadku psiaki z wszelkimi alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi – muszą mieć one zapewnione szczególne wsparcie w postaci odpowiednio dobranej karmy oraz oczywiście regularnych wizyt u weterynarza. Jeśli nasz pupil ma skłonności do reakcji alergicznych, warto oszczędzić mu stresu i nieprzyjemności zapewniając mu bezpieczny rodzaj białka, który można łatwo przyswoić np. pochodzący z  dziczyzny, kaczki, jagnięciny lub łososia.

Dla wszystkich grzecznych piesków, ale zwłaszcza dla tych z wrażliwymi żołądkami, wspaniałą nagrodą za odpowiednie zachowanie lub zareagowanie na wydaną komendę będzie przekąska monoproteinowa. Zawiera ona w swoim składzie tylko jeden rodzaj białka, dzięki czemu nie trzeba niepokoić się o strawienie go przez naszego pupila. Przysmaki naturalne stworzone są do smacznej i bezproblemowej absorbcji przez zwierzęcy organizm. 

 

Objawy – jak rozpoznać niedobór i nadmiar białka?

Tak jak we wszystkich aspektach życia zarówno psa, jak i ludzi – odpowiednia ilość ma wielkie znaczenie. Nawet najzdrowsza witamina potrafi szkodzić lub stać się niebezpieczna, gdy przekroczy się dopuszczalną dawkę jej spożycia lub narazi się na jej niedobór. Jako opiekunowie czworonożnych przyjaciół w naszym obowiązku leży zadbanie o odpowiednią dawkę potrzebnych im substancji, zwłaszcza białka, ponieważ niedobór bądź nadmiar może nieść za sobą tragiczne konsekwencje.

Jednym z najbardziej zauważalnych objawów niedoboru protein jest utrata masy mięśniowej psa. Białko jest niezbędne do regeneracji tkanek zewnętrznych, ale również do prawidłowej pracy organów wewnętrznych. W przypadku jego zbyt małej zawartości w organizmie, urazy zasklepiać się będą wolniej lub nie będą goić się wcale. Może to również znacząco osłabić układ odpornościowy zwierzaka – jego ciało nie będzie w stanie produkować odpowiedniej ilości przeciwciał zwalczających infekcje i zapobiegać rozwojowi chorób.

Nadmiar przyjmowanych protein może się objawiać poprzez zauważalnie silniejsze poczucie pragnienia u psa. Jest to spowodowane zwiększeniem stężenia mocznika w organizmie. Zbyt duża ilość przyjmowanego białka może również znacząco obciążyć nerki i doprowadzić do ich chorób. Oprócz tego, może to spowodować mniej skuteczne wchłanianie się wapnia z pokarmu, co wpływa negatywnie na zdrowie kości i stawów. Problemy skórne takie jak łuszczenie się skóry, świąd, czy łysienie również bywają częstym objawem zawyżonego poziomu przyjmowanego z pokarmu białka.

 

Podsumowanie

Odpowiednia dawka protein w pożywieniu, tak jak innych istotnych składników odżywczych, ma ogromny wpływ na zdrowe i bezpieczne funkcjonowanie naszego pupila. Musimy zadbać o psią dietę, żeby nie dopuścić do niedoborów lub nadwyżek żadnego minerału czy witaminy. Warto uważnie obserwować zachowanie i wygląd psiaka, a także utrzymywać stały kontakt z weterynarzem, który jak nikt inny potrafi rozwiać obawy lub wątpliwości dotyczące zdrowia naszego czworonoga.

 

Kliknij aby dodać ocenę!